Beleef de Polder
2020

Akker 1 is in 2019 ingezaaid met blauwe korenbloem en gele ganzenbloem. Deze bloemen kwamen veel voor in akkers toen er nog geen of weinig onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt werden in de landbouw. Ze horen van juni tot oktober te bloeien. De bloemen hebben zich goed uitgezaaid. We zien nu (maart 2020) veel korenbloemen, ganzenbloemen en klaprozen opkomen.

Akker 2 op deze akker zijn we een zadenbank aan het opbouwen met oude akkerkruiden. De oude akkerkruiden dreigen te verdwijnen uit Nederland. Met dit project helpen wij mee aan de opbouw van een zadenbank zodat de soorten behouden blijven voor nu en de generaties na ons. Na de oogst van 2018 lieten we het veld in de stoppel staan. Eind 2019 zaaiden we een wintertarwe in. We zien nu (maart 2020) diverse kruiden opkomen, de wintertarwe komt nog niet goed op. We hebben besloten dat we deze akker nu met rust laten. Het gaat ons immers om de akkerkruiden. We kijken aan hoe deze akker zich dit jaar ontwikkelt.

Akker 3 is eind 2019 ingezaaid met een wintertarwe. De bodem van deze akker is heel slecht. Er komt (maart 2020) nog nauwelijks tarwe op. Op korte termijn besluiten we wat we met deze akker gaan doen. 
Half november 2018 hebben we zo'n 5.000 bollen ingeplant in de twee hellende vlakken aan de kopse kant van de akkers 1 en 2. Vanaf februari 2019 kleuren krokussen deze delen geel, wit en roze. De Oosterse Sterhyacint en Sneeuwroem bloeien vanaf maart (blauw) en vanaf april openen zich de narcissen (wit). We hebben gekozen voor biologische bloembollen, geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het zijn de eerste belangrijke stuifmeel leveranciers voor de bijen.

Gele Ganzenbloemen
Akker 1